Downloaden

De raamtekeningen verkrijgbaar in de shop zijn digitale bestanden, dus geen fysieke producten. Zodra de betaling is voldaan, krijg je per email een bericht van download-links. Hier klik je op om de bestanden naar je computer op te slaan, downloaden begint automatisch.

N.B. Downloaden op telefoon of tablet werkt niet, omdat de designs bestaan uit meerdere maten, is het verpakt als ZIP bestand en tenzij je een specifieke app daarvoor hebt, kan je telefoon/tablet daar niks mee (dus als je erop klikt, gebeurd er niks).

Sla je bestanden ook op voor later gebruik, er is een limiet aan hoe vaak je op je op de link kunt klikken.

B E S T A N D E N
Waar je de bestanden kunt vinden is afhankelijk van hoe je het hebt ingesteld op je computer. Meestal is er een mapje ‘downloads’ waar ze terecht komen.

Z I P
Een ZIP bestand kun je nog niet printen, je moet het eerst uitpakken. Dit doe je door er dubbel op te klikken. Elke computer moet een gratis programma hebben om dit te kunnen doen.

P D F
Als je de ZIP heb uitgepakt, zie je een mapje met verschillende maten PDF’s. Ook kun je een tekst-document vinden met de afmetingen van de raamtekeningen. Meet van te voren je raam op om te kijken welke maat het beste past. Om PDF’s te openen heb je Acrobat Reader nodig, deze kun je hier gratis downloaden.

D E S I G N S   M E T   T E K S T
Raamtekening ontwerpen met tekst zijn verkrijgbaar in normaal en gespiegeld, op die manier kun je zelf kiezen of je het leesbaar aan de binnen- of buitenkant wilt tekenen. Bovenaan in je download vind je een map ‘-gespiegeld’, daar staan alle maten in gespiegelde versie in.

H E T   W E R KT   N I E T ?
Heb je dit allemaal gelezen en gedaan, maar er gaat toch iets mis? Stuur dan een berichtje en dan kijken we er samen naar.

Raamtekenen

N O D I G
– Printable
– (Waterproof) krijtstift
– Schaar, plakband/washitape
– Printable (voorbeeld: Bloem hartje freebie raamtekening)

S T A P  1
Zoek een ontwerp en koop het in de shop. Je kunt het na betaling meteen downloaden; je ontvangt een email met download links. Klik op de link en de download begint automatisch. Indien de ZIP bestanden niet vanzelf uitgepakt wordt, moet je hier eerst nog even dubbel op klikken, je hebt de PDF’s nodig. Op sommige computers heb je Adobe Reader nodig om de PDF’s te openen, dit kun je hier gratis downloaden. Nu kun je aan de slag!

S T A P  2
Heb je een raamtekening met tekst? Kies het gewone of gespiegelde bestand. Gespiegeld is voor als je het op een raam wil tekenen en het vanaf buitenaf leesbaar moet zijn. Print het ontwerp uit.

S T A P  3
Indien je voor een groot formaat hebt gekozen dat uit meerdere vellen bestaat, knip dan de stippellijn-randjes er af.

S T A P  4
Plak de vellen aan elkaar tot het ontwerp compleet is.

S T A P  5
Plak het papier met wat (washi/masking)tape op de buitenkant van het raam.

S T A P   6
Trek met de stift de tekening aan de binnenkant van het raam over.

S T A P   7
Verwijder het papier en tadaaaa, je raamtekening is klaar. Veel plezier ermee!

T I P S

• Heb je dubbel glas? Sluit dan één oog om een minder vertekend beeld te krijgen.

• Voor het allerbeste resultaat, teken je op een schoon raam en het moet droog zijn, anders loopt het uit. Is het bijvoorbeeld beslagen, droog het dan eerst met een doek.

• Zijn de beschikbare maten nét te klein of groot voor je raam, print dan geschaald uit. Dit kun je instellen bij het print-menu. Print altijd kleiner uit, anders krijg je niet de hele tekening op het blaadje. Dus is bijv. XXL net te klein, print deze dan op 90%.

• Terwijl je aan het tekenen bent, schud af en toe met de stift (dop er op!) en druk de punt een paar keer in (gebruik een stukje rest papier of een deel dat je nog gaan inkleuren) om te vermijden dat de stift uitdroogt.

• Wil je met meerdere kleuren werken, werk dan kleur voor kleur en laat het tussendoor goed drogen om mengen te voorkomen.

• Teken altijd met de stift in een kleine hoek, omlaag wijzend. Als dit niet mogelijk is, als je bijvoorbeeld op een kiep raam aan het tekenen bent, schud de stift en druk de punt dan gewoon wat vaker in.

• Let tijdens het tekenen goed op waar je leunt. De meeste krijtstiften drogen snel en zijn veeg-veilig, maar je kunt bij lastige stukken op je andere arm leunen.

• Soms is de krijtstift te vloeibaar. Veeg de punt van de krijtstift af met een keukenpapiertje en minder vaak schudden met de stift totdat ie het weer normaal doet.

• Schiet je uit tijdens het tekenen? Gebruik dan een wattenstaafje om je tekening bij te werken. Je kunt het ook doen als je klaar bent, maar maak dan even het wattenstaafje nat voordat je veegt. Gebruik je verschillende kleuren krijtstift? Wissel dan van wattenstaafje om mengen te voorkomen.

• Ben je iets te enthousiast geweest met de punt indrukken en is ie nu beschadigd? Bij de meeste merken kun je de punt omdraaien.

• Wil je je nieuwe creatie op de foto zetten, maar heb teveel last van tegenlicht? Als je vanuit een schuine hoek fotografeert wordt dat al beter en het beste is om de foto vanuit buiten te maken (indien je natuurlijk de mogelijkheid hebt).

• Tip door Debbie schrijft: Trek bij het tekenen een handschoen aan, dan glij je makkelijk over het raam én je maakt geen vlekken!

Verwijderen

G E W O N E   K R I J T S T I F T
Het kán met water, maar ik raad eens sopje aan. Maak de tekening goed nat (vooral als ie er al een tijdje op zit), laat even intrekken en daarna kun je het design wegpoetsen.

W A T E R P R O O F   K R I J T S T I F T
Spuit de tekening ruim in met Glassex (gebruik het merk, niet een nep-versie, deze mist het bestandsdeel waardoor je tekening makkelijk weggaat), laat het even intrekken en poets daarna je tekening weg. Als te tekening er al een tijdje op zit, kunnen her en der wat plekjes blijven zitten, maar die kun je met je nagel makkelijk wegkrabben.

Wil je er erna iets nieuws tekenen? Maak het raam dan erna nog eens schoon met een sopje, anders blijft de het nieuwe design niet goed zitten door het laagje Glassex dat er nog op zit.

S T R E P E N   N A   P O E T S E N
Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar heb het in de groep gegooid op Facebook, dit waren de adviezen (ik hoop dat er iets tussen staat!):
Marieke A Ouderwets raampje soppen of met Glassex, schoon nazemen en evt met droge microvezeldoek nog extra opwrijven.
Meggy v D Ramen lappen met azijn en druppels vloeibaar Dreft.
Marie-José J Eerst je raam gewoon schoon wassen, daarna nog eens wassen met Ammoniak en klein beetje afwasmiddel in je (natuurlijk warm ;)) water!
Franciska d V Eerst met water en doek de tekening eraf halen en dan met Dasty ontvetten. En daarna gewoon ramen lappen!
Laetitia K Ramen wassen en dan nawrijven met een oude krant.
Marieke v Z WD40, klein beetje op een papieren doekje en je veegt alles zo weg, zelfs de waterproof stiften.