Glaspotlood / Spiegel instructies

Volg de instructies met foto’s hoe je met glaspotlood en raamtekening printable op een niet transparant oppervlakte kunt tekenen. De instructies zijn op een spiegel maar is ook geschikt voor ramen die niet open kunnen of als het dubbele glas te dik is, non-transparante oppervlaktes en andere niet-poreuze ondergronden.

NODIG

– Printable | Be your own kind of beautiful quote
Glaspotlood
– Krijtstift; gewoon of waterproof
– Schaar, plakband en washi/maskingtape
– Balpen
– Puntenslijper
– Poetsdoekje


stap 1

Zoek een ontwerp en koop het in de shop. Je kunt het na betaling meteen downloaden; je ontvangt een email met download links. Klik op de link en de download begint automatisch. Indien de ZIP bestanden niet vanzelf uitgepakt wordt, moet je hier eerst nog even dubbel op klikken, je hebt de PDF’s nodig. Op sommige computers heb je Adobe Reader nodig om de PDF’s te openen, dit kun je hier gratis downloaden. Nu kun je aan de slag! Maak eerst de spiegel goed schoon.

stap 2

Indien je een groot formaat printable (indien het een ontwerp met tekst is, moet je de gespiegelde versie printen!) hebt gekozen, knip deze uit en zet ‘m in elkaar. Let op! Plak de plakbandjes op plekken waar geen print zit. Optioneel: Ik heb het overtollige papier van de printable ook nog uitgeknipt, zodat ik ‘m beter kon mikken op de spiegel. Controleer of de printable op de spiegel past.

stap 3

Neem het glas potlood en kleur over de lijntjes (op de geprinte zijde). Het gaat best hard met het potlood, dus je zult waarschijnlijk tussendoor even de punt moeten slijpen om verder te kunnen gaan. Het potlood is de standaard dikte, dus je kunt een gewone slijper gebruiken.

stap 4

Draai het papiertje om en leg ‘m met de gekleurde kant op de spiegel. Plak de print her en der met een stukje plakband vast zodat hij niet kan verschuiven.

stap 4

Trek met een balpen de lijnen over. Het hoeft, zoals je ziet, niet heel netjes.

Verwijder het papier en voilà, je hebt een richtlijn om over te trekken met krijtstift. Zijn er wat plakband stukjes blijven zitten of hebben ze plakresten achter gelaten? Deze kun je verwijderen met wasbenzine. Maak je geen zorgen over de stukjes potlood her en der, deze veeg je vanzelf een beetje weg als je met je arm op de spiegel leunt bij het overtrekken.

stap 5

Nou ben je bijna klaar en komt het leukste deel: overtrekken met krijtstift! Werk van boven naar beneden en links naar rechts (of als je links bent, andersom). Tadaaaa, je raamtekening is klaar. Veel plezier ermee!

Download hier een PDF van de instructies.

Glaspotlood / Spiegel instructies

Glaspotlood / Spiegel instructies

Glaspotlood / Spiegel instructies

Glaspotlood / Spiegel instructies

Glaspotlood / Spiegel instructies

Glaspotlood / Spiegel instructies

tips!

• Gebruik de glaspotlood kleur waarmee je met krijtstift gaat overtrekken, dus wit + lichte kleuren: het witte potlood en zwart + donkere kleuren: het zwarte potlood.

• Hangt of staat het ergens met grijpgrage vingers, nieuwsgierig neusjes of waar het vochtig kan worden? Teken dan met waterproof krijtstift.

• Voor het allerbeste resultaat, teken je op een schoon oppervlakte en het moet droog zijn, anders loopt het uit. Is het bijvoorbeeld beslagen, droog het dan eerst met een doek.

• Zijn de beschikbare maten nét te klein of groot voor je raam, print dan geschaald uit. Dit kun je instellen bij het print-menu. Print altijd kleiner uit, anders krijg je niet de hele tekening op het blaadje. Dus is bijv. XXL net te klein, print deze dan op 90%.

• Terwijl je aan het tekenen bent, schud af en toe met de stift (dop er op!) en druk de punt een paar keer in (gebruik een stukje rest papier of een deel dat je nog gaan inkleuren) om te vermijden dat de stift uitdroogt.

• Wil je met meerdere kleuren werken, werk dan kleur voor kleur en laat het tussendoor goed drogen om mengen te voorkomen.

• Teken altijd met de stift in een kleine hoek, omlaag wijzend. Als dit niet mogelijk is, als je bijvoorbeeld op een kiep raam aan het tekenen bent, schud de stift en druk de punt dan gewoon wat vaker in.

• Let tijdens het tekenen goed op waar je leunt. De meeste krijtstiften drogen snel en zijn veeg-veilig, maar voor de zekerheid: leun met je pink op een deel waar (nog) niks staat.

• Soms is de krijtstift te vloeibaar. Veeg de punt van de krijtstift af met een keukenpapiertje en minder vaak schudden met de stift totdat ie het weer normaal doet.

• Schiet je uit tijdens het tekenen? Gebruik dan een wattenstaafje om je tekening bij te werken. Je kunt het ook doen als je klaar bent, maar maak dan even het wattenstaafje nat voordat je veegt. Gebruik je verschillende kleuren krijtstift? Wissel dan van wattenstaafje om mengen te voorkomen.

• Ben je iets te enthousiast geweest met de punt indrukken en is ie nu beschadigd? Bij de meeste merken kun je de punt omdraaien.

• Wil je je nieuwe creatie op de foto zetten, maar heb teveel last van tegenlicht? Als je vanuit een schuine hoek fotografeert wordt dat al beter en het beste is om de foto vanuit buiten te maken (indien je natuurlijk de mogelijkheid hebt).

• Tip door Debbie schrijft: Trek bij het tekenen een handschoen aan, dan glij je makkelijk over het raam én je maakt geen vlekken!