Raamtekenen

Hoe maak je een raamtekening? Vind hier stap voor stap instructies (met foto's) hoe je je eigen creatie met een van de printables van de shop op je raam kunt zetten.

Let op! Ga je een patroon raamtekening design maken? Dan werkt het ietsje anders, vind hier de instructies.


N O D I G
– Printable (voorbeeld: Bloem hartje freebie raamtekening)
– (Waterproof) krijtstift
– Schaar en plakband/washitape


S T A P  1
Zoek een ontwerp en koop het in de shop. Je kunt het na betaling meteen downloaden; je ontvangt een email met download links. Klik op de link en de download begint automatisch. Indien de ZIP bestanden niet vanzelf uitgepakt wordt, moet je hier eerst nog even dubbel op klikken, je hebt de PDF’s nodig. Op sommige computers heb je Adobe Reader nodig om de PDF’s te openen, dit kun je hier gratis downloaden. Nu kun je aan de slag!



Heb je een raamtekening met tekst? Kies het gewone of gespiegelde bestand. Gespiegeld is voor als je het op een raam wil tekenen en het vanaf buitenaf leesbaar moet zijn. Print het ontwerp uit.



S T A P  2
Indien je voor een groot formaat hebt gekozen dat uit meerdere vellen bestaat, knip dan de stippellijn-randjes er af en plak de vellen aan elkaar tot het ontwerp compleet is.




S T A P  3
Plak het papier met wat (washi/masking)tape op de buitenkant van het raam.



S T A P   4
Trek met de stift de tekening aan de binnenkant van het raam over.



S T A P   5
Verwijder het papier en tadaaaa, je raamtekening is klaar. Veel plezier ermee!



Tips

Handige dingen om te weten of je nou beginner of ervaren raamtekenaar bent.

• Heb je dubbel glas? Sluit dan één oog om een minder vertekend beeld te krijgen.


• Voor het allerbeste resultaat, teken je op een schoon raam en het moet droog zijn, anders loopt het uit. Is het bijvoorbeeld beslagen, droog het dan eerst met een doek.

• Zijn de beschikbare maten nét te klein of groot voor je raam, print dan geschaald uit. Dit kun je instellen bij het print-menu. Print altijd kleiner uit, anders krijg je niet de hele tekening op het blaadje. Dus is bijv. XXL net te klein, print deze dan op 90%.

• Terwijl je aan het tekenen bent, schud af en toe met de stift (dop er op!) en druk de punt een paar keer in (gebruik een stukje rest papier of een deel dat je nog gaan inkleuren) om te vermijden dat de stift uitdroogt.

• Wil je met meerdere kleuren werken, werk dan kleur voor kleur en laat het tussendoor goed drogen om mengen te voorkomen.

• Teken altijd met de stift in een kleine hoek, omlaag wijzend. Als dit niet mogelijk is, als je bijvoorbeeld op een kiep raam aan het tekenen bent, schud de stift en druk de punt dan gewoon wat vaker in.

• Let tijdens het tekenen goed op waar je leunt. De meeste krijtstiften drogen snel en zijn veeg-veilig, maar je kunt bij lastige stukken op je andere arm leunen.


• Soms is de krijtstift te vloeibaar. Veeg de punt van de krijtstift af met een keukenpapiertje en minder vaak schudden met de stift totdat ie het weer normaal doet.

• Schiet je uit tijdens het tekenen? Gebruik dan een wattenstaafje om je tekening bij te werken. Je kunt het ook doen als je klaar bent, maar maak dan even het wattenstaafje nat voordat je veegt. Gebruik je verschillende kleuren krijtstift? Wissel dan van wattenstaafje om mengen te voorkomen.

• Ben je iets te enthousiast geweest met de punt indrukken en is ie nu beschadigd? Bij de meeste merken kun je de punt omdraaien.

• Wil je je nieuwe creatie op de foto zetten, maar heb teveel last van tegenlicht? Als je vanuit een schuine hoek fotografeert wordt dat al beter en het beste is om de foto vanuit buiten te maken (indien je natuurlijk de mogelijkheid hebt).

• Tip door Debbie schrijft: Trek bij het tekenen een handschoen aan, dan glij je makkelijk over het raam én je maakt geen vlekken!